به هر حال طی دو دهه اخیر “اسلامپور” به نمادی از شخصیتهای کاریکاتوری و طنزگونه در فضای انتخابات استان و به خصوص گچساران و باشت تبدیل شده است که همچنان نیز در صحنه حضور دارند، یک روز با نام اسلامپور، یک روز با نام …پور و امروز نیز با نامهای مختلف دیگر که سبد رأی آنها تنها قابلیت همان حداکثر هزار رأی را خواهد داشت و تنها به مثالی برای تمسخر و طنز مردم تبدیل میشوند!
سیمای زاگرس// اسلام ذوالقدرپور: یکی از برجستهترین جلوههای سیاستگذاری انتخاباتی در ایران را میتوان در میزان بالای مشارکت و بلکه سرگرمی شهروندان در انتخابات مجلس شورای اسلامی، مشاهده نمود.
زمان برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی که در اسفندماه قرار گرفته است، موجب میشود تا در ماههای سرد پائیز و زمستان که فعالیتهای شهروندان به شدت کاهش مییابند، فعالیتهای اجتماعی و سیاسی در سراسر کشور افزایش یافته و سبب گرم شدن فضای تعامل میان شهروندان گردد.
البته فرآیند انتخابات سراسری یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ایران در حالی شروع شده است که رویدادهای مختلفی از جمله تشدید تحریمهای ضد ایرانی، بحرانهای شدید اقتصادی و پیامدهای اعتراضات علیه گرانی بنزین، موجب شده است تا فضای انتخاباتی کشور درگیر نوعی تشویش سیاسی و اجتماعی گردد.
علیرغم تمام مشکلات و اظهارنظرهای متفاوت در مورد میزان مشارکت شهروندان در انتخابات مجلس یازدهم، ثبتنام بیش از ۱۶ هزار نامزد ورود به مجلس ۲۹۰ نفری را میتوان یکی از مؤلفههای لازم برای افزایش مشارکت شهروندان در این انتخابات قلمداد نمود.
نشانههای گرم بودن فضای انتخاباتی را میتوان در بسیاری از استانهای ایران مانند استان کهگیلویه و بویراحمد به خوبی مشاهده نمود. این استان که همواره در یکی از سه جایگاه اول رأی دهندگان در مشارکت انتخاباتی قرار داشته است، از فضای انتخاباتی خاص و بسیار گرمی برخوردار است. شهرستانهای گچساران و باشت نیز به تبعیت از فضای انتخاباتی استان، دارای شور و هیجان خاصی میباشند که معمولاً رقابت میان دو جناح اصلی اصولگرا و اصلاحطلب و در قدیم میان جریانهای راست و چپ را در بالاترین سطح آن به نمایش میگذارند.
ثبتنام گسترده و تا حدودی طنزگونه و تمسخرآمیز بسیاری از افراد مدعی ورود به مجلس شورای اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد را میتوان در مؤلفههای زیر مورد بررسی قرار داد:
یکم– ناکارایی و نابسامانی قانون انتخابات: با توجه به اینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی، شرایط، استعداد و شایستگی کارآمد و خاص بهجز مسلئه سن، مدرک تحصیلی و البته التزام به ولایت مطلقه فقیه (که همه کاندیداها در زمان ثبتنام مدعی التزام به ولایت مطلقه فقیه هستند، ولی بعد از پیروزی یا شکست در انتخابات، به شدت به ولایت فقیه حمله مینمایند!) برای کاندیداهای کسب صندلی مجلس شورای اسلامی ذکر ننموده و بر همین اساس اکثریت ایرانیان تحصیلکرده قادر به ثبتنام و اعلام کاندیداتوری برای کسب نمایندگی مردم در مجلس هستند، طی چند دهه اخیر شاهد حضور گسترده دوستداران کسب نمایندگی مجلس در انتخاباتها و تبلیغات انتخاباتی بودهایم.
این رویکرد که ناشی از میل به کسب قدرت و حتی ثروت در نزد برخی افراد میباشد، موجب شده است تا فضای انتخاباتی در ایران و به تبع آن در استان کهگیلویه و بویراحمد دارای نوعی سردرگمی و نابسامانی گردد.
در یک سیاستگذاری انتخاباتی کارآمد و سامانمند که البته دارای سیاستگذاری کلان و چند دههای باشد، قوانین انتخاباتی دارای یک ثبات نسبی و بلکه دائمی بوده و این قوانین مانند قانون انتخاباتی ایران هر ساله دچار تغییر و تحول نمیشوند.
دوم– معیارهای توانمندی و صلاحیت کاندیداها: یکی از ابعاد یک انتخابات سامانمند و اثربخش را باید در تعیین شرایط و معیارهای صلاحیت کاندیداهای مجلس دانست که این رویکرد در قانون اساسی مشاهده نشده و از سوی دیگر طی چند سال اخیر بسیاری از نهادها و حتی خود مجلس شورای اسلامی به شدت در پی تغییر و بلکه دستکاری قانون انتخاباتی و شرایط کاندیداتوری در اینگونه انتخاباتها بودهاند!
همین نابسامانی قانونی و نبود یک چارچوب و معیارهای مشخص برای سنجش توانایی، کارآمدی، شایستگی و صلاحیت مدعیان ورود به مجلس در ایران است که موجب شده است تا افراد بسیاری که شرایط اداره یک سوپرمارکت یا کلاس درس را ندارند، برای کسب نمایندگی مجلس دارای شرایط لازم باشند و مجالسی ناکارآمد و بحرانزا مانند مجلس دهم در ایران تشکیل گردد!
…
در استان کهگیلویه و بویراحمد و دو شهرستان گچساران و باشت نیز چنین پیشینهای به وفور قابل مشاهده است. بسیاری از افرادی که در صحنه انتخابات شرکت نموده و خود را کاندیدای ورود به مجلس معرفی و حتی تبلیغات گسترده و سنگینی را نیز داشتهاند، تنها به گرم ساختن فضای انتخابات و مطرح ساختن خود، دلخوش بودهاند.
در حوزه شهرستانهای گچساران و باشت میتوان افراد بسیاری را برای نمونه ذکر نمود، اما یکی از معروفترین این افراد که در ذهن مردم ماندگار شده است را باید آقای “اسلامپور” دانست که در انتخابات اوایل دهه ۱۳۷۰ در فضای انتخاباتی گچساران ظهور نموده و موجی خاص از تبلیغات و شور انتخاباتی را در این منطقه ایجاد نمود.
آقای اسلامپور که دبیر دبیرستانهای گچساران بوده و در کنار شغل معلمی، به فروش مصالح ساختمانی نیز مشغول بودند، با ایجاد موجی از تبلیغات طنزگونه به خصوص در میان جوانان و دانشآموزان گچساران، طی چند ماه مانده به انتخابات آن دوره، به معروفترین چهره اجتماعی و سیاسی گچساران و بلکه استان تبدیل شده بودند.
تبلیغات و فعالیت انتخاباتی ایشان در حالی صورت میگرفت که بنابر اعتراف شخص آقای اسلامپور که نقل محافل شده بود، ایشان حتی قادر به کنترل خانواده خود نیز نبودند!
در فضای کنونی انتخابات کهگیلویه و بویراحمد نیز شاهد اعلام کاندیداتوری شخصیتهای بیشماری بودیم که همگی نیز ادعای داشتن صلاحیت، شایستگی و برتری بر دیگر رقیبان دارند. شخصیتهایی که تنها نقش اجتماعی آنان در شغل معلمی، قضاوت، پیمانکاری و اینگونه فعالیتها بوده و هیچگونه جایگاه اجتماعی، سیاسی و … خاصی در منطقه یا در مراکز قدرت نداشته، هنر و علم تعاملات سیاسی و بازی قدرت را نمیدانند و از سوی دیگر برخی از همین کاندیداهای مدعی، توان اداره و کنترل همان کلاس درس یا مجموعههای کوچک زیر نظرشان را نیز ندارند!
حضور یا میل به حضور تعداد بسیاری از شهروندان برای کسب تنها یک جایگاه نمایندگی کهگیلویه و بویراحمد در مجلس شورای اسلامی را شاید بتوان ناشی از فضای روانی جامعه یا این افراد دانست که بعضاً حتی قادر به تشخیص مسایل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و … جامعه خود نیز نبوده و تنها در سخن گفتن و سفسطه نمودن، توانایی خوبی دارند.
البته شهروندان کهگیلویه و بویراحمد و به خصوص گچساران و باشت نیز به این مدعیان نشان دادهاند که شهروندان به دنبال حرف بیهوده و عوامفریبانه نیستند. در نتیجه مدعیان کسب جایگاه نمایندگی مجلس با کسب آرای زیر هزار نفر و در بهترین حالت آن حدود سه هزار نفری، از شهروندان یک پاسخ محکم و کوبنده دریافت نمودند. پاسخی که اگر افراد مدعی کنونی تنها کمی به معنای رأی مردم فکر نموده و در آن تأمل نمایند، هرگز در صحنه انتخابات حاضر نشده و خود را ملعبه دست برخی نیرنگبازان و کاسبان انتخاباتی نمیسازند.
وجود و حضور یک معلم خوب، یک استاد دانشگاه کارآمد و آگاه، یک قاضی عادل و اثربخش، یک پیمانکار قوی و توانمند، یک نظامی افتخارآفرین و …. در حیطه کار و فعالیت شغلی خودش میتواند بسیار مفید و برای استان و شهرستانهای ما بسیار اثربخش و کارآمد باشد. حضور مدعیان کنونی در جایگاه مناسب استعدادهایی که دارند، میتواند از آنان نخبگانی در سطح ملی ساخته و به رشد و توسعه استان نیز کمک نماید.
نباید فراموش نمود که استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستانهای گچساران و باشت دارای استعدادها و نیروی انسانی بسیار کارآمدی هستند که برخی از آنان از نخبگان ملی بوده و تنها نیاز به حمایت و پشتیبانی بزرگان استان و به خصوص نمایندگان استان در مجلس داشتند تا بتوانند در جایگاههای مدیریتی مناسب در سطح کشور حضور یافته و به مردم خود خدمت نمایند، امری که کمتر محقق شده است.
اما حضور بیهوده و تا حدودی طنزگونه برخی از این افراد توانمند در عرصه انتخابات برای کسب تنها سه صندلی استان کهگیلویه و بویراحمد در مجلس شورای اسلامی را میتوان تنها نوعی خودنمایی دانست که برای کسب شهرت و پرستیژ به حضور و تبلیغات در عرصه انتخابات ترغیب میشوند!
به هر حال طی دو دهه اخیر “اسلامپور” به نمادی از شخصیتهای کاریکاتوری و طنزگونه در فضای انتخابات استان و به خصوص گچساران و باشت تبدیل شده است که همچنان نیز در صحنه حضور دارند، یک روز با نام اسلامپور، یک روز با نام …پور و امروز نیز با نامهای مختلف دیگر که سبد رأی آنها تنها قابلیت همان حداکثر هزار رأی را خواهد داشت و تنها به مثالی برای تمسخر و طنز مردم تبدیل میشوند!
امیدواریم موج اسلامپورگرایی کنونی در کهگیلویه و بویراحمد و به خصوص گچساران و باشت از نفس افتاده و افرادی که خود را شایسته نمایندگی مردم میدانند به استعدادها و تواناییهای علمی و عملی خود فکر نموده و خود را مورد تمسخر دیگران قرار ندهند.
شاید یکی از ضعفهای استان و شهرستانهای گچساران و باشت این باشد که نمایندگان ما در مجلس تاکنون نتوانستهاند یا نخواستهاند از نیروی انسانی کارآمد و توانمند ما در سطح وزارتی و ملی استفاده بهینه نمایند و طیف گسترده این نخبگان را در جایگاههای ملی حمایت و پشتیبانی نمایند. برخی کارشناسان، این رویکرد عدم توجه به نخبگان را ناشی از ترس نمایندگان از تواناییهای نیروی انسانی استان میدانند.
با توجه به شرایط کنونی کشور که گرفتار موجهایی از نارضایتی و ناخشنودی شهروندان از مشکلات و بحرانهای اقتصادی مکرر میباشد، انتخابات مجلس یازدهم میتواند نتایجی شگرف در تاریخ ۴۰ ساله نظام جمهوری اسلامی در پی داشته باشد و مجلس آینده ایران را با مجالس گذشته، بسیار متفاوت سازد.