در حالی که در دهههای اخیر همواره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جهوری از اهمیت بیشتری در داخل و خارج از ایران برخوردار بودند، وضعیت انتخاباتی طی چند ماه اخیر دگرگون شده و انتخابات مجلس خبرگان از اهمیت بیشتری نسبت به انتخابات مجلس شورای اسلامی که همزمان با همدیگر برگزار میشدند، برخوردار شده و برجستهتر گردید.
سیمای زاگرس// اسلام ذوالقدرپور: برای اولین بار طی چند دهه اخیر، انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری که هفتم اسفند ۱۳۹۴ برگزار شد، از اهمیت بیشتری نسبت به دیگر انتخابات که در همان روز برگزار میشد، برخوردار بود. هر چند که انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز دارای اهمیت بود اما تبلیغات خاص داخلی و خارجی بر روی انتخابات مجلس خبرگان هبری، متمرکز بوده و حساسیتهای خاصی نسبت به ترکیب دوره بعدی این مجلس در افکار عمومی ایجاد شده بود.
حساسیتهایی که شاید از سوی رسانههای خارجی بیشتر مورد تأکید و بزرگنمایی قرار گرفته و فضای مجازی را نیز در تسخیر خود گرفته بود، ناشی از اهمیت فوقالعاده نقش مجلس خبرگان در آینده نظام جمهوری اسلامی و به خصوص طی هشت سال آینده میباشد.
چرا رسانههای خارجی تأکید بیشتری بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری داشتند؟
چرا برخی گروهها و جناحهای داخلی اهمیت بیشتری به انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری دادهاند؟
اگر به شرایط کنونی و البته رویدادهای حدود پنج سال اخیر ایران در بعد داخلی و نیز سیاست خارجی آن نگاهی بیاندازیم، شاهد نقش کمنظیر و بسیار مهم رهبر معظم انقلاب در رویدادها و سیاستگذاریهای راهبردی ایران و منطقه هستیم. این جایگاه کمنظیر مقام رهبری در نظام جمهوری اسلامی که ناشی از درایت، تدبیر، علم و … خاص حضرت آیتالله خامنهای میباشد، آینده رهبری نظام و رهبر آینده ایران و جهان تشیع را برای ایرانیان و به خصوص دوستان و حتی رقیبان منطقهای و جهانی ایران، بسیار مهم و با اهمیت ساخته است.
در بررسی علل اهمیت انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان، مؤلفههای زیر دارای برجستگیهای خاصی هستند:
یکم– افزایش سن بزرگان نظام و اعضای مجلس خبرگان رهبری
در حالی که نظام جمهوری اسلامی در حال نزدیک شدن به چهلمین سال پیروزی خود میباشد، بسیاری از بزرگان نظام که دارای پیشینه انقلابی و رهبری جریان انقلاب هستند، در حال طی نمودن دهه ۸۰ زندگی خود هستند.
کهولت سن بزرگان نظام و انقلابیون سال ۱۳۵۷ که شایستگی یا شرایط کسب جایگاه رهبری ایران و جهان تشیع را دارند، موجب شده است تا انتخاب و انتصاب رهبر آینده (سومین رهبر ایران) دارای پیچیدگیهای بیشتری شده و هالهای از ابهام را در افکار عمومی ایجاد نماید.
طی چند سال اخیر شاهد رحلت بسیاری از عالمان و فقیهان بزرگ و تأثیرگذار در انتخاب رهبری و به خصوص از اعضای مجلس خبرگان بودهایم. رحلت بزرگانی مانند: آیتالله مهدویکنی، آیتالله ملکحسینی، آیتالله طاهری خرمآبادی، آیتالله محمدی گیلانی، آیتالله خزعلی، … و سرانجام آیتالله واعظ طبسی طی حدود چهار سال اخیر و از سال ۱۳۹۰ به بعد، موجب ایجاد تغییراتی در ترکیب این مجلس شده و آینده انتخاب رهبر بعدی ایران و جهان تشیع را با سوألات، حدس و گمانهای بسیاری مواجه ساخته است.
کهولت سن اعضای منتخب مجلس خبرگان پنجم، موجب میشود تا این مجلس نیز مانند دورههای قبلی و به خصوص مجلس خبرگان پنجم، با تغییر حداقل ۲۰ درصدی ناشی از فوت نمایندگان مجلس مواجه گردد. بالا بودن سن گزینههای مطرح رهبری نیز یکی از مشکلات و بلکه دلایل اهمیت انتخابات مجلس خبرگان میباشد. با افزایش سن اعضای مجلس خبرگان و افزایش سن گزینههای رهبری، اهمیت ترکیب مجلس خبرگان پنجم در داخل و حتی خارج از مرزهای ایران به مسألهای مهم تبدیل شده است.
دوم– افزایش سن رهبر معظم انقلاب
از سوی دیگر همزمان با رحلت یا کهولت سن اعضای مجلس خبرگان رهبری، نباید فراموش نمود که حضرت آیتالله خامنهای نیز در حال ورود به دهه ۸۰ زندگی خود هستند و ایشان طی ۲۷۷ سال اخیر که رهبری و ولایت مطلقه فقیه را بر عهده داشتهاند، مصائب، دردها و رنجهای بزرگی را متحمل شدهاند که تا حدودی بر سلامتی ایشان نیز تأثیرگذار بوده است.
سنگینی و گستردگی وظایف رهبری در قانون اساسی و روند شتابان رویدادها و تحولات داخلی، منطقهای و جهانی طی چند سال اخیر و لزوم سیاستگذاریهای کارآمد و اثربخش، فشار بر رهبر معظم انقلاب را بیشتر نموده است. این حجم بالای کار و سنگینی آنها موجب تأثیرگذاری بر سلامت رهبر انقلاب نیز شده و برای دوستداران نظام و رهبر انقلاب نیز بسیار نگران کننده بوده است.
شاید یکی از اصلیترین دلایل اهمیت انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان در سطح بینالمللی آن را بتوان ناشی از برخی تحلیلها و برداشتهای تحلیلگران و حتی دستگاههای امنیتی غربی در مورد سلامت رهبر معظم انقلاب دانست.
با توجه به دوره ۸ ساله فعالیت مجلس خبرگان پنجم که تا سال ۱۴۰۳ شمسی ادامه دارد، عملاً تا سن ۸۵ سالگی رهبر معظم انقلاب را پوشش میدهد، بسیاری بر این باورند که مجلس خبرگان پنجم در تعیین جانشین رهبری دارای اهمیت فوقالعادهای میباشد!
سوم: افزایش جایگاه راهبردی رهبری در مسایل منطقهای و جهانی
یکی دیگر از دلایل اهمیت انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در ایران را باید در افزایش نقش و جایگاه رهبری در مسایل منطقهای و جهانی دانست. نقش و جایگاه بیبدیلی که ایران و جهان تشیع را به یکی از قطبهای اصلی تحولات بینالمللی و قدرت برتر منطقهای تبدیل نموده است.
تحولات چند سال اخیر در جهان اسلام و عرب موجب شده است تا ایران و راهبرهای آن در منطقه از اهمیت بسیاری در معادلات و رویدادهای منطقهای و جهانی برخوردار گردد. بر همگان روشن است که سیاستهای راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران و بلکه جهان تشیع از سوی رهبر معظم انقلاب در ایران مورد بررسی و تأیید قرار میگیرند.
رهبری ایران و جهان تشیع حضرت آیتالله خامنهای طی چند سال اخیر به عنوان یکی از بزرگترین سیاستگذاران راهبردی در جهان اسلام و سطح جهانی به ارایه نظریات و سیاستهای راهبردی پرداخته و رویکردهای ایران و جهان تشیع را در معادلات شتابان جهانی، روزآمد، کارآمد، سامانمند و اثربخش نمودهاند.
با توجه به همین تأثیرگذاری کمنظیر جایگاه رهبری در تحولات جهانی است که انتخاب رهبر آینده و بلکه اعضای مجلس خبرگان پنجم را برای بسیاری از قدرتهای منطقهای و جهانی دارای اهمیت نموده و آنها را به تأثیرگذاری در فرآیند تبلیغاتی انتخابات مجلس خبرگان وادار نموده است.
چهارم– امید به ایجاد شکاف در نظام
یکی از دلایل اهمیت و فعالیتهای تبلیغاتی کشورهای بیگانه در جریان انتخابات مجلس خبرگان پنجم را باید امید اینگونه کشورهای رقیب یا مخالف ایران برای ایجاد یا افزایش تنش و شکاف در ایران و میان نظام جمهوری اسلامی و شهروندان ایرانی قلمداد نمود.
بررسی فعالیتهای تبلیغاتی رسانههای خارجی و به خصوص غربی در پوشش و تحلیل فضای انتخابات خبرگان رهبری نشان میدهد که ایجاد شکاف میان شهروندان و نظام جمهوری اسلامی با استفاده از ایجاد شکاف میان شهروندان از طریق دو قطبی سازی شهروندان ایران، یکی از اولویتهای اینگونه رسانههای رقیب و مخالف ایران بوده است.
برجستهسازی برخی شخصیتهای ثبتنام کننده در انتخابات مجلس خبرگان، رد یا عدم احراز صلاحیت برخی شخصیتهای ثبتنام نموده و ایجاد فضای رسانهای در مورد برخی شخصیتهای حاضر در انتخابات را میتوان از جمله مؤلفههای ایجاد دو دستگی و شکاف میان ایرانیان از سوی کشورهای رقیب و مخالف دانست.
به هر حال در حالی که در دهههای اخیر همواره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جهوری از اهمیت بیشتری در داخل و خارج از ایران برخوردار بودند، وضعیت انتخاباتی طی چند ماه اخیر دگرگون شده و انتخابات مجلس خبرگان از اهمیت بیشتری نسبت به انتخابات مجلس شورای اسلامی که همزمان با همدیگر برگزار میشدند، برخوردار شده و برجستهتر گردید.
درک یا تشخیص برخی مؤلفههای ذکر شده در بالا، موجب شد تا برخی جناحهای سیاسی داخلی و کشورهای خارجی به تلاش برای تأثیرگذاری بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری پرداخته و این انتخابات مهم را در صدر اولویتهای رسانهای خود قرار دهند.
مطالب مرتبط